Oïdi

OÏDI, CENDROSA, MALURA

Podosphaera leuchotrica, Uncinata necator, Sphaerotheca pannosa, etc.

 

Descripció:

Malaltia fúngica produïda per moltes espècies diferents de fongs de l’ordre dels Erysiphales. L’oïdi, es manifesta a través de la presència d’una eflorescència blanquinosa, farinosa, present principalment a les fulles, tot i que si la infestació és important també es pot trobar a les tiges, flors i fruits.

 

Cicle fenològic:

El cicle biològic es  pot diferenciar principalment en 3 fases:

  • Fase de latència: Durant el qual el fong passa el hivern en forma de miceli dintre les gemmes afectades.
  • 2ª fase: Quan arriba la primavera, es produeix la germinació del miceli, l’alliberació d’espores (conidies) i la posterior contaminació de fulles, brots i flors, donant lloc a les infestacions primàries.
  • 3ª fase: Es tracta de les infestacions secundàries, que es produeixen al llarg de la primavera i l’estiu per la dispersió de les espores.

Per el seu òptim desenvolupament necessita humitats relatives elevades (>70%), i temperatures entre 10ºC i 25ºC. Temperatures inferiors als 10ºC i superiors als 30ºC la producció d’espores es redueix de forma important.

 

Danys:

Generalment comença la seva propagació pels brots més joves, aquests brots tendres afectats queden debilitats de forma important (entrenusos més curts, fulles més petites i recargolades,..).

El principal dany es deu a la reducció de la capacitat de fotosíntesis de les fulles i a la destrucció de les gemmes florals.

Productes Recomanats