Mosca Blanca

Bemisia tabaco, Trialeurodes vaporariorum

 

Descripció:

Petit insecte xuclador, té una longitud que oscil•la entre 0,9 mm i 1,6 mm, és de color groguenc i té les ales triangulars de color blanc. Generalment el podem trobar al revers de les fulles més tendres, on dipositen els ous de forma dispersa.

 

Cicle fenològic:

Al llarg d’una campanya hi ha múltiples generacions, ja que el seu cicle biològic és molt curt de 15 a 35 dies a 30ºC. El rang de temperatura pel seu desenvolupament està entre els 16ºC i els 34ºC, mentre que temperatures inferiors als 9ºC i superiors a 40ºC en provoquen la seva mort.

El seu cicle fenològic es composa de quatre fases:

– Ous: Tenen una forma ovalada amb una coloració groc-verdós, i una longitud de 0,2 mm.
– Larva: L’estadi larvari es pot diferenciar en tres fases (Ninfa I, II i III), on la larva creix des dels 0.3 mm fins als 0.7 mm, i passa de ser pràcticament incolora a una tonalitat blanc-verdosa.
– Pupa o Ninfa IV: De color més opac que els estadis larvaris anteriors, ja se li poden apreciar els ulls compostos de color vermell.
– Adult: Forma alada amb una longitud que oscil•la entre els 0,9 mm i els 1,6 mm, té una tonalitat groguenca i les ales triangulars de color blanc. Els ulls són de color vermell fosc.

 

Danys:

Larves i adults s’alimenten succionant la saba de les fulles, provocant el debilitament de la planta, i inclús amb altes poblacions poden aparèixer clorosis i assecament de fulles.
La plaga també actua de forma indirecta. Per una banda sent el vector per a nombrosos virus i per altra banda com a conseqüència de la melassa segregada, que afavoreix l’aparició del fong que ocasiona la “negrilla” a les fulles i fruits, reduint la fotosíntesis i la respiració de la planta.

Productes Recomanats